In de ideale wereld zou het kunnen zijn dat wat je in werkelijkheid ziet met je ogen net zo mooi uitkomt als je er een foto van maakt en even zo prachtig uitvalt als je deze zou printen op papier. Maar je voelt 'm al aankomen; we leven niet in de ideale wereld. In de praktijk zien we altijd verschillen. Die mooie zonsondergang ziet er op een foto nooit zo schitterend uit als in het echt.
In de praktijk komt het vaak voor dat een fotograaf of ontwerper zo'n foto nog een klein beetje aanpast in een applicatie als Adobe Photoshop om net dat beetje extra erin te brengen zodat het iets meer lijkt op de prachtige herinnering van het moment. Vervolgens moet de foto afgedrukt worden of gebruikt worden als illustratie in een magazine. Dezelfde foto afgedrukt op papier ziet er toch weer iets anders uit als op het beeldscherm. In een beeldscherm zit namelijk een lichtbron, op papier heb je die niet.

  • Image
    Simulatie werkelijk > foto > afdruk

  • Image
    European Color Initiative

ECI profielen

Om toch in al die verschillende toepassingen een weergave te creƫren die zo goed mogelijk met de werkelijkheid overeenkomt, heeft men kleurprofielen ontwikkeld. Kleurprofielen zijn bestandjes die beschrijven hoe kleuren in een document het beste vertaald kunnen worden naar een ander medium. In ons geval van beeldscherm naar drukpers, maar ook tussen een scanner en beeldscherm word er gebruik gemaakt van een scannerspecifiek kleurprofiel. Deze profielen maken we niet zelf, maar gebruiken gestandaardiseerde profielen voor die je kunt downloaden op deze website: www.eci.org/doku.php?id=en:downloads

Onder het kopje "ECI profiles (current versions)" vind je de meest recente profielen die je kunt installeren op je computer. Als je iets maakt wat uiteindelijk gedrukt gaat worden op Machine Coated papier (MC), bijvoorbeeld een glossy magazine, gebruiken we een profiel dat daarvoor geschikt is, bij voorkeur "PSO Coated v3". Gaat het werk uiteindelijk gedrukt worden op een Houtvrij Offset (HVO) (of iets wat daarop lijkt, een ongestreken kwaliteit papier waar ook goed op te schrijven is) dan gebruiken we bij voorkeur het "PSO Uncoated v3" profiel.