Pantone kleuren,of vaak PMS-kleuren genoemd (Pantone Matching System), zijn kleuren die voor het drukken volgens een specifiek recept gemengd zijn. Vergelijkbaar met de gemengde verf en bijbehorende RAL-nummers die je bij de bouwmarkt kunt kopen, maar dan specifiek voor inkt en grafische toepassingen.

Doorgaans word drukwerk waar foto's in verwerkt zijn gedrukt in CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow en Kraft/Zwart). In CMYK kun je alle kleuren maken en drukken, althans in theorie. In de praktijk loop je tegen beperking aan als je echt hele specifieke uitgesproken of felle kleuren wilt drukken.

Met name in huisstijltoepassingen worden PMS-kleuren veel gebruikt. Het geeft net even dat extra dat met CMYK niet bereikt kan worden. Soms word er naast CMYK ook gekozen voor een extra kleur als het er veel prioriteit gegeven dient te worden aan een kleur van een logo. Dat noemen we "meerkleuren druk". Vooral donkerblauwe en oranje kleuren kunnen in de praktijk nogal eens minder eruit springen in CMYK dan in PMS. Dit is iets wat je vooraf moet afwegen, want het zorgt natuurlijk ook voor een extra drukgang en bijkomende kosten.

  • Image
    colors_pms

Titel
Voordeel

Het grote voordeel van het gebruik van PMS-systeem is dat (huistijl)kleuren meer overeenkomen op verschillende uitingen. Een logo op een magazine in CMYK (full colour) en gedrukt in PMS geeft een beduidend verschil. Maar ook hier geldt: het blijft een keuze van verschillende factoren waaronder materiaalkeuze, budget en tijdsplanning.
Tevens moet vermeld worden dat kleurverschillen door meer factoren bepaald worden. Vooral de ondergrond (papierkeuze) speelt hier een hele grote rol in en vanzelfsprekend is er een verschil in het gebruik van inkt op een drukpers en toner bij een digitale verwerking. Inkt is vloeibaar en zal iets wegzakken in de vezels van papier en toner blijft als een laagje op het oppervlak van het papier liggen.

Naast PMS is er ook nog een mogelijkheid van metallic of fluor kleuren. Hiervoor moet je je ook altijd vooraf laten adviseren. Deze specials vergen een speciale voorbereiding en meerdere drukgangen om het gewenste resultaat te behalen.