Bij instructies voor het aanleveren van een goed drukbestand staat vaak vermeld; De resolutie van het bestand moet (bij voorkeur) 300dpi zijn. Maar wat houdt dat in en wat is het verschil tussen pixels en vectors? Laten we beginnen met pixels.

Pixelbestanden zijn plaatjes zoals foto’s. Zoom je in op een foto dan kun je zien dat het plaatje steeds minder scherp word. Zoom je maximaal in dan kun je elke pixel afzonderlijk zien als gekleurde blokjes. Je kunt dan niet meer zien wat de foto moet voorstellen, daarvoor moet je weer uitzoomen. Elk zo’n blokje is een pixel. En elke pixel heeft een eigen kleurwaarde. Hoe meer van die blokjes, hoe scherper het totaalplaatje. De scherpte, of eigenlijk moeten we zeggen ‘resolutie’, moet bij voorkeur 300 dots per inch (dpi) zijn om een scherpe afdruk te kunnen realiseren van een foto. Bestandsextensies pixel-bestanden zijn o.a. .jpeg, .png, .tif en .psd. 

  • Image
    Pixel vs. Vector

  • Image
    WhatsApp

In de praktijk krijg je ongetwijfeld te maken dat je gewoon niet meer pixels hebt, omdat je aangeleverde foto’s gemaakt zijn met een telefoon en die dan soms ook nog per WhatsApp verstuurd kunnen zijn*. Dan is het wat het is en zal je dat moeten accepteren. Het ligt er natuurlijk wel aan welk doel het moet dienen. Maak je een magazine waarin je pagina-grootte foto’s wil plaatsen, dan is het wel heel belangrijk dat je foto’s scherp en kwalitatief zijn, dus met een hoge resolutie.

*Whats-App verkleind de foto’s om ze snel te kunnen versturen, dus eigenlijk zijn ze dan nog wel geschikt om op beeldscherm te bekijken, maar eigenlijk niet meer om af te drukken.


 

Maar let op: soms lijkt het erop dat iets een vectorbestand is omdat het de juiste extensie (EPS, AI, SVG) heeft; toch kan het dan zijn dat dit stiekem een pixelbestand is. Dat komt omdat er dan een pixelafbeelding is geplaatst in een bestand dat vervolgens is opgeslagen met een vectorextensie, bijvoorbeeld eps. Daarmee wordt het niet spontaan een vectorafbeelding. Het blijft een niet-schaalbare pixelafbeelding en is dan niet goed bruikbaar. Zoom er eens flink op in. Wat gebeurt er? Blijft het plaatje net zo scherp? Dan is het waarschijnlijk een vectorafbeelding. Wordt het pixelig en onscherp, dan heb je te maken met een pixelafbeelding.